La Patum al Convent de Sant Francesc

 

 

 

Coincidint amb el primer any que no se celebrava La Patum des del 1938, es va una fer una exposició al convent de Sant Francesc a la que hi vam anar la Rosa, el Jordi, la Montse, la Merlès i jo. Després de pagar els cinc euros del tiquet, vam entrar al claustre i ens vam dirigir cap a la Guita Xica, que ens donava la benvinguda a la sala on hi havia l'exposició.

sergibuda.cat







Abans d'entrar a la sala també hi havia uns plafons amb la cronologia de la festa i ja dintre de la sala estava organitzat d'esquerra a dreta en l'ordre de saltar a la plaça, però la Merlès va decidir fer un repàs a correcuita i una mica a la babalà de la mà del seu avi.

sergibuda.cat
sergibuda.cat
sergibuda.cat







A més de la imatgeria, hi havia peces i vestits antics, fotos i plafons amb explicacions i tot s'havia col·locat sense deixar res a l'atzar. De fet, crec que faltava compartir aquests detalls amb el públic. Un cop més, es projectava la imatge de La Patum que podria aparèixer en un llibre de text, quan tots els que hagin estat a la festa ni que sigui una única vegada saben que La Patum no és això, que de capgrossos, gegants, mulasses, àligues i diables (sí, els Plens són diferents, però si els analitzes fredament passa el mateix que amb les altres comparses) Catalunya n'és plena, que el que és veritablement important i la fa diferent i especial és el sentiment, la manera de viure-la. I això no es palpava a l'exposició.

sergibuda.cat
sergibuda.cat
sergibuda.cat







És molt possible que amb els medis dels que es disposaven no es podés fer gaire més, ja he dit que estava farcit de detalls i picades d'ull, però en el fons semblava gairebé que fos un magatzem, no pas una exposició per la qual es paguen cinc euros i molt menys si tenim en compte que són peces històriques i l'essència d'una festa que és Patrimoni de la Humanitat. Igual passava amb la 'botiga de records', una paradeta amb un noi fent sudokus i escoltant la música del seu mòbil, quan acostumen a ser una bona font d'ingressos. En tot cas, nosaltres hi vam passar una bona estona i la Merlès i la Montse encara van fer un Salt de Plens de bracet.

sergibuda.cat
sergibuda.cat
sergibuda.cat
sergibuda.cat

 

 

 

 

 

sergibuda.cat