Sitges
Tapa a Tapa de tardor |
Com sempre, la ruta de tapes va començar en dijous i malgrat que jo treballava fins tard i no podíem fer la nostra habitual estrena, la Núria va aprofitar que havia d'anar a comprar unes coses per passar-se pel Vivinwine, l'Sports Bar i el Dehesa Santa María a provar la tapa i recollir el llibret amb el mapa i les descripcions de les tapes. |
|
|
|
|
|
|
El
divendres ja vam sortir tots dos de casa per fer una mica de
ruta plegats i vam decidir començar per un nou participant,
Can Vilalta, on vam menjar un gotet de brandada de bacallà
amb picadeta de tomàquet i cruixent de pernil que estava
realment bo i tenia molt gust a bacallà. |
|
|
|
Just
al costat, teníem un nou participant, entre altres coses
perquè era un nou restaurant, el Decoure, on vam tenir la
sorpresa de trobar de cambrer el Samu, antic barman al
Paddy's i cambrer al Donostiarra. Però si parlem del que hem
de parlar, la tapa de flor de pa amb amanida tèbia de bolets
i foie, hem de dir que era exquisida, amb l'únic punt feble
de la flor de pa. |
|
|
|
A
la Cañateca Prado (sí, hi vam tornar, tot i el desastre en
el servei que acostuma a ser durant les rutes de tapes) vam
menjar-nos un ou poché
recobert de carn de vedella picada, arrebossat i recobert
amb pasta brik amb uns tocs de salsa de formatge Idiazábal
colorit. No estava pas dolent, però havia de ser
espectacular i no ho era. Per mi, volen fer més del que en
saben. |
|
|
|
La
Kassoleta ens va presentar la Keixalada d'ànec: confit
d'ànec, patata amb crema de carbassa i bròquil. Sense
estridències, tot en el seu punt just, molt bo. |
|
|
|
|
|
|
La
Formatgeria de Sitges, tot i les limitacions de cuina que
té, ens va servir un entrepà de focaccia de secret ibèric i
formatge Gouda gran reserva fos, ben fos, amb hummus de
moniato, cremós de olets i melmelada de pebrot vermell que
van batejar com El Secret de Papa Pig. Estava molt gustós,
però no s'identificaven els diferents gustos i li vaig
trobar a faltar més formatge. Per acabar el vespre
tranquil·lament, vam demanar-nos una torta
estremenya per acabar de sopar abans de tornar cap a casa. |
|
|
|
|
|
|
El
dissabte ens havíem de trobar amb la Cristina i l'Alberto,
doncs el César i el Nosfe tenien altres compromisos i a tot
arreu no s'hi pot estar. Vam trobar-nos al Casa Tecla, on
vam prendre el brou aromatitzat amb espinacs i mandonguilla
de porc, sípia i gambes, que estava tan bo que gairebé
t'oblidaves de la mandonguilla. |
|
|
|
Al
Vivinwine, on antigament hi havia hagut el Disset,
presentaven la tapa Passió Mediterrània, un tros de llom de
moll en escabetx anisat, amb pastís de peix de roca, perles
de la fruita de la passió i fideus de fonoll que, com la
majoria de les tapes que havíem provat, estava molt bona
sense arribar al nivell d'espectacular (no és pas una
queixa, simplement estic intentant valorar-les). |
|
|
|
La
tapa que sí que estava espectacular era el Marinatun de La
Barata, un dau de tonyina marinada en soja i oli de gingebre
amb cardamom i crudités
i és que en aquesta cuina són uns artistes! |
|
|
|
En
una hamburgueseria holandesa menjar oriental? Sembla una
locució feta amb les paraules que menys poden encaixar, no?
Doncs el Hào Chi, l'hamburgueseta d'ibèric amb salsa wakame,
hoisin, maionesa de cinc espècies i pa de wasabi (de Ca
l'Enrich) no semblava pas un desencaix... Aquí, com en
l'anterior, vam trobar l'excel·lència en tapes. |
|
|
|
El
Patitos Lejanos del Platos Rotos era galta de bou confitada
en el seu suc a baixa temperatura sobre crema de foie
gras semicuit amb encenalls de formatge manxego. A
priori, una gran tapa, però crec que els ingredients no eren
pas de primera qualitat i la galta estava massa feta. |
|
|
|
A
la Dehesa Santa María, conscients del tipus de local que
són, no es van complicar la vida amb les perles de
mozzarella amb pernil ibèric i pesto vermell sobre torrada
perfumada amb oli de formatge curat i fulles tendres del
bosc, un pinxo correcte i prou, però amb ingredients de
qualitat. |
|
|
|
|
|
|
La
gamba amb puré de patata, puré d'all, flor d'all i pedre
vermell de la Vera amb què participava el Pícnic era una
altra de les tapes espectaculars, amb bons ingredients, amb
la mida justa de cada cosa i molt ben cuinats i servits. |
|
|
|
En
canvi, l'hamburguesa amb ketchup
de rave picant i salsa de formatge blau servida amb tots els
extres en un panet artesà de The American Sitges va resultar
del tot insulsa (les opinions són sempre tenint en compte
l'alt nivell de la ruta de tapes de Sitges, a Barcelona, per
exemple, parlaríem d'una bona tapa). |
|
|
|
La
tapa que sí va ser un complet fracàs va ser el norimaki
vegà a base de quinoa i espècies, crudités
i salsa oriental del Red Velvet, que no va agradar gens a
ningú del grup. |
|
|
|
Un
altre nouvingut a la ruta de tapes va ser La Pepa del Mar i
va entrar per la porta gran amb la patateta amb sipionet,
oli d'avellanes i parmesà. Ingredients de qualitat ben
cuinats van aconseguir un molt bon resultat just per sota de
l'excel·lència. |
|
|
|
I
just a l'excel·lència acostumen a estar les tapes de La
Guineu (la millor terrassa de Sitges, no em cansaré de
dir-ho mai) i aquest cop tampoc no ens van decebre amb la panna cotta de
Mascarpone i avocat amb salmó fumat artesà Järvi Soikkeli i
caviar d'oli d'oliva acompanyat de pa de sèmola de Sardenya. |
|
|
|
|
|
|
En
canvi, El Cable sí que va baixar una mica el llistó en el
resultat, malgrat no baixar-lo gens en l'el·laboració i la
tècnica en presentar un civet de senglar amb raïm
caramel·litzat sobre una base de parmentier
de patata morada i all negre, bolets i cruixent de moniato
sota una campana que en aixecar-la deixava anar fum amb
delicioses aromes que et preparaven per fruir el plat. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
També
amb ingredients de molt bona qualitat i amb una el·laboració
exquisida, el Casa Hidalgo va intentar que no provéssim el ceviche de peix humil
amb carpaccio de
gambes i escuma de cítrics, doncs no s'entén que un cop més
deixés tan poc espai per tastar la tapa i a més la servís
tan desorganitzadament. De tota manera, vam acabar
aconseguint que la Montse i el Cosme, que se'ns acabaven
d'unir també la tastessin. |
|
|
|
Tampoc
els més simpàtics del món, els cambrers del Cafè Bar Roy ens
van servir la coca de lacón
i bolets de temporada amb parmentier
de tòfona que no podem dir que fos dolenta, però que quedava
a un nivell per sota de la mitjana de la ruta. |
|
|
|
|
|
|
A
l'Izarra van dir-li papallona a l'estranya combinació de pa
de coca amb formatge de cabra i mozzarella, kiwi, poma àcida
i perles de mango amb una vinagreta de mostassa a la mel i
encenalls de xocolata que no sé qui i en quin estat va
decidir que podria estar bé, però el cert és que a mi
personalment em va agradar força anar notant tots els
gustos, doncs no quedaven pas emmascarats els uns pels
altres, sinó que cadascun anava provocant les papil·les
gustatives que li corresponien, omplint tota la boca de
sensacions. |
|
|
|
La
següent parada va ser a La Formatgeria de Sitges, on
nosaltres ja hi havíem estat, pero això no va ser impediment
per repetir la tapa. |
|
|
|
|
|
|
Al
Tres Quarts vam menjar-nos el biquini en pa de pagès amb
mel, ceba, formatge blau i formatge edam, que era la tapa
més gran i més contundent de totes les de la ruta. |
|
|
|
Després
de molt temps sense anar-hi, vam entrar a la Taberna Guria
per menjar-nos la mousse
de ceps amb cansalada i bacallà que proposaven i que ens va
costar déu i ajuda aconseguir per com estava d'atapeït el
local i això que ja passava de la mitjanit. |
|
|
|
El
diumenge, l'Alberto i la Cristina ens van trucar per anar a
fer-ne alguna més, però nosaltres havíem allargat una mica
la nit i vam preferir quedar-nos al sofà de casa. El
dimecres, però, ens vam acostar al Xampú Xampany, una de les
millors cuines de Sitges en aquest moment, per catar el
pastis de formatge i castanyes amb bolets de temporada
saltats amb cansalada ibèirca i nous. |
|
|
|
El
dissabte següent, la Núria i jo vam decidir sortir a fer
unes quantes tapes seleccionades i la selecció va començar
per La Barata, on vam acompanyar la tapa amb unes anxoves
perquè no quedaven seitons en vinagre dels que preparen
ells. |
|
|
|
Seguint
amb locals on ens sentim com a casa i que preparen tapes de
les millors, vam anar al Nieuw Amsterdam a menjar-nos
l'hamburgueseta amb tocs orientals. |
|
|
|
Com
que a aquella hora ja hi havia uns quants restaurants
tancats i no volíem acabar massa beguts (amb cada tapa, una
cervesa), vam anar al Tres Quarts per menjar-nos la tapa més
gran de la ruta. |
|
|
|
Després
d'una bona migdiada, vam tornar a sortir de casa per anar a
La Pepa del Mar, doncs la tapa estava molt bona i el local
era tot un descobriment perquè fins feia ben poc el
restaurant de l'hotel San Sebastián Playa havia estat un
total desconegut per nosaltres. |
|
|
|
|
|
|
Seguint
amb la ruta selectiva, vam anar a La Guineu perquè la tapa
estava boníssima, en part pel salmó fumat artesanalment per
una parella de noruecs afincats a La Blanca Subur. |
|
|
|
Per acabar, vam dirigir-nos a la Taberna Guria, doncs amb tanta cervesa al cos com dúiem el dissabte anterior, no havíem estat capaços de gaudir de la mousse de ceps amb cansalada i bacallà com calia. |
|
|
|