Dospalillos
amb la Montse i el Cosme |
Per Nadal havíem regalat a la Montse i al Cosme un val per anar amb nosaltres al Dospalillos, però com que la Montse va treballar alguns caps de setmana a La Molina i el Cosme havia empalmat la temporada d'hivern de La Molina amb la d'estiu del cremallera de Montserrat, se'ns va fer una mica difícil quedar per anar-hi. De tota manera, vam trobar el dia i ells dos van baixar a Sitges el dia abans perquè els va coincidir bé i així hi anàvem junts. |
|
|
|
Com
és lògic, vam decidir anar-hi en tren, doncs pensàvem gaudir
del menjar i del beure! A més, finalment vam poder anar-hi a
dinar, el que feia la tornada molt més fàcil. |
|
|
|
Mentre
anàvem de la Plaça Catalunya al carrer Elisabets, vam fer un
aturada per refrescar-nos a la mítica Font de Canaletes,
mentre el Cosme seguia exhibint el val. |
|
|
|
|
Com
que no vam poder quedar amb temps, tampoc no vam poder
reservar, és a dir que havíem de dinar a la barra i per
poder-ho fer havia d'haver lloc quan hi anéssim, així que
vam arribar abans que obrissin per assegurar el tret, tot i
que com que anàvem fent temps, al final vam ser el tercer
grup en entrar-hi. |
|
|
|
Vam començar demanant-nos una Inèdit de Damm i així preníem alguna cosa fresca mentre ens començaven a servir, però també vam decidir continuar l'àpat amb aigua vi blanc, sent el Dido el nostre elegit. |
|
|
|
Com sempre, tu demanes els plats i ells te'ls ordenen segons entenen que els has de menjar i aquest cop vam començar amb un plat nou: sorell curat amb sal i macerat en vinagre d'arròs amb kombu. |
|
|
De fet, va ser una sorpresa no començar amb l'aperitiu habitual, que és el platet de pells cruixents de pollastre amb una mica de curri per damunt. |
|
|
|
Al
cap d'un moment, van aparèixer les gambetes crues i calentes
amb oli de te, però van aparèixer massa ràpid i les dues
últimes ja estaven un pèl massa fredes, tot i que
boníssimes. |
|
|
|
També
van arribar llavors els xiitakes
en tempura amb yuzu
i la tempura de seitons frescos amb humeboshi
(pruna verda salada japonesa), el que ens va obligar a dir
que si-us-plau ens servissin amb mesura (es veu que com que
vam ser els primers, les ordres van entrar totes a la cuina
i ningú no va ser capaç de gestionar-ho correctament). |
|
|
|
|
Un
altre dels plats que encara no havíem provat era el rotllet
de pa d'àngel d'arròs amb pell de pollastre cruixent, suc de
pollastre rostit i sèsam. |
|
|
|
|
|
|
El chawanmushi (una espècie de natilla d'ou amb salsa de soja, dashi, mirin i llavors de gingko) el fan de nècora, cranc, bou de mar, garotes o fresses de truita de riu, segons disponibilitat i a nosaltres ens va tocar gaudir-lo de cranc. |
|
|
|
La
combinació d'anguila del delta brasejada a la graella, amb
arròs blanc japonès i shiso
verd conforma el temaki
d'anguila, que és el meu plat preferit. |
|
|
|
|
Un
altre dels clàssics és l'ostra del delta a la graella amb
sake, servida tèbia. |
|
|
El
doteyaki d'ostra
és una mena d'estofat d'ostra escaldada amb verdures, amb
una salsa boníssima que ho lliga tot i servit a la closca de
l'ostra. |
|
|
Una
altra de les delicatessen
que per sí soles paguen la pena per anar a fer un àpat a
aquest extraordinari restaurant és la tempura d'anèmones de
mar. |
|
|
El
mateix es pot dir del dumpling
(espècie de ravioli de fècula de patata) farcit de llagostí
fresc i cansalada de porc ibèric, doncs es un dels top
five (si es que es pot escollir només cinc plats). |
|
|
Les
gyoza de carn i
verdures són les típiques crestes al vapor, acabades a la
planxa per tal que quedin una mica cruixents i no tenen res
d'especial, tret que la massa és molt bona i estan
elaborades de forma perfecta. |
|
En
canvi, el que no té res de típic és el xiao
long bao, el ravioli líquid farcit de carn al vapor
i brou, que explota a la boca, omplint-te-la de gust. |
|
|
|
|
Ja
estàvem arribant al final i ho fèiem amb un altre dels plats
forts (potser és el que més li agrada a la Núria), la papada
de porc ibèric cuinada dotze hores a 65º C i caramel·litzada
a la graella que es desfà quan la pressiones amb la llengua
contra el paladar. |
|
|
|
I
com ens acostuma a passar, vam acabar demanant un plat
extra, la japo burger,
una mini-hamburguesa de carn de vaca bastant crueta amb
cogombre, gingebre i shiso
en un pa casolà al vapor. |
|
Tot
i estar bastant plens, la Montse, que és més de dolços que
no pas la Núria i jo, va voler demanar postres i mentre ens
els servien vam poder admirar una mica la decoració kitsch
de la barra. |
|
|
|
Les postres triades van ser el dorayaki de yuzu i el ningyo yaki de xocolata, una mena de pa de pessic amb regust a aquest cítric japonès i uns bunyols de xocolata amb llet a l'estil del coulant. |
|
|
|
Va arribar l'hora de demanar el compte i mentre l'esperàvem la Núria i la Montse van sortir a fumar. El Cosme, alhora, preparava el vale que els eximia a ell i a la Montse de pagar la seva part i la cambrera que ens havia servit se l'anava mirant, fins que va demanar a un superior si allò valia o era una enganyifa. |
|
|
|
Mentre explicàvem què era el val i ens demanaven permís per quedar-se'l, doncs els va fer molta gràcia, anar al lavabo es va convertir en l'excusa perfecta per guaitar una mica el magnífic saló interior. |
|
|
|
|
|
|
En sortir del local, apart de comentar el tema del val i que finalment se l'havien quedat, vam intentar fer un rànquing de plats, però va resultar impossible, doncs tot i que potser cadascun de nosaltres en té algun de preferit, hi ha un grup nombrós que hi va just al darrera i fer un rànquing on hi ha la majoria dels plats no té pas cap sentit. |
|
|
|
A la Placeta del Pi vam entrar en un bar per prendre el cafè i després de voltar una mica més pel centre de Barcelona vam entrar en un bar a la Plaça del Rei per fer una copa tranquila. |
|
|